Nagyvilág

400 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el az észak-koreai hackerek

KIM Won Jin / AFP
KIM Won Jin / AFP

A Chainalysis friss jelentése szerint 2021 kivételesen jó év volt az észak-koreai hackerek számára: tavaly hét nagy pénzrablás során összesen 400 millió dollárnyi kriptovalutát tulajdonítottak el – írja az IFL Science. 2020 és 2021 között ez 40 százalékos „jövedelememelkedést” jelentett számukra.

Az Ethereum volt a legkelendőbb, 58 százalékát az ellopott kriptovalutáknak ez tette ki.

A Bitcoin csak 20 százaléka maradt az összes ellopott online pénznek.

A célpontok elsősorban befektetési vállalkozások és központosított tőzsdék voltak. Az adathalász csalók kriptovalutát csaltak ki a szervezetek online pénztárcájából a Koreai Népi Demokratikus Köztársasághoz (KNDK) kapcsolódó címekre. Miután a pénzeszközöket biztosították, más kriptovalutákra konvertálták, és más pénztárcákba keverték, hogy elfedjék a nyomaikat. Végül a mosott kriptovalutát „hagyományos” készpénzzé alakították át.

A hackerek pontos személyazonossága nem ismert, de a Chainalysis úgy véli, hogy a közelmúltban elkövetett támadások közül sokat a Lazarus Group követett el, amely az amerikai hírszerzés szerint szoros kapcsolatban áll Kim Dzsongun észak-koreai kormányával.

A Chainalysis vizsgálat azt is megállapította, hogy Észak-Korea hatalmas mennyiségű kriptovalutát tart kézben, amelynek értéke jelenleg körülbelül 170 millió dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik