Nagyvilág

27 évet ült egy gyilkosságért, amit nem követett el

Getty Images
Getty Images

Felmentették azt a hetvennégy éves tennessee-i nőt, aki huszonhét évet töltött a rácsok mögött egy olyan bűncselekményért, amit nem követett el, írja a CNN.

A szóban forgó nő, Joyce Watkins 1987-ben keveredett gyanúba négyéves dédunokahúga, Brandi meggyilkolásával. A kislányt egy reggel, alig pár órával az után, hogy hazavitte magához, eszméletlenül találta, és kórházba vitte, ahol azt találták, hogy a kislány komoly vagina- és fejsérüléseket szenvedett, másnap pedig belehalt sérüléseibe. A kislány mindössze kilenc órát töltött Watkins és akkor élettársa, Charlie Dunn otthonában, a halottkém viszont arra jutott, hogy sérülései ebben az időszakban keletkeztek, így Watkinst és Dunnt egy évvel később elítélték gyilkosságért és nemi erőszakért. Mindketten huszonhét évet töltöttek börtönben, mielőtt 2015-ben feltételesen szabadlábra helyezték őket, ám a férfi ezt már nem érte meg, a tárgyalásra várva hirtelen meghalt.

A kislánynak rövidke élete során meglehetősen hányatott sorsa volt: a bírósági iratok szerint mielőtt Watkinsékhez került, egy másik déd-nagynéninél, bizonyos Rosa Williamsnél élt Kentucky államban, a gyerek anyja pedig egy harmadik államban, Georgiában élt ekkor. A kislány Kentucky állambeli tartózkodása idején a családot meglátogatta a gyermekvédelmi szolgálat, mivel bejelentést kaptak a kislány bántalmazásáról. Williams ugyanakkor azt mondta a hatóságnak, hogy a kislány a játszótéren sérült meg, így nem vizsgálódtak tovább.

Watkinst és Dunnt most azért mentették fel, mert arra jutottak, a kislány még az előtt szenvedte el sérüléseit, hogy hozzájuk került volna: Watkins már érkezésekor vért vett észre a kislány alsóneműjében. Emellett az ügy újbóli vizsgálata rámutatott, hogy annak idején a halottkém hibázott, olyan módszer alapján állapítva meg a gyerek fejsérüléseinek vélhető időpontját, amely erre nem alkalmas.

A mostani döntés, mint hangsúlyozták, nem adhatja vissza Watkins és Dunn bezárva töltött éveit, de a méltóságukat igen. Hogy anyagi kártérítésre számíthat-e családjuk, azt egyelőre nem tudni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik