Nagyvilág koronavírus

Megszökött az oltástagadó apa a lányával, mert fél, hogy gyereke belehal a vakcinába

Artur Widak / NurPhoto / AFP
Artur Widak / NurPhoto / AFP

Két hónapja tűnt el lányával együtt egy kanadai férfi, mert exfelesége azt szeretné, hogy gyermekük megkapja a koronavírus-elleni védőoltást – írja a Vice.

„Általában a lányom édesanyja hoz döntést egészségügyi kérdésekben” – nyilatkozta a szökésben lévő férfi, aki egy szélsőjobboldali podcast vendége volt. „Próbáltam vele felvenni a kapcsolatot, hogy mi a véleménye az oltásról, de ignorált engem.”

A hétéves kislány a nyugat-kanadai Saskatchewan tartományban élt édesanyjával, korábban apjával csak alkalmanként találkozott, ő ugyanis Regina városától három órára él egy faluban.

Kanadában ötéves kortól fel lehet venni a Covid-elleni oltást, és miután az anya bejelentette, hogy be fogja oltatni a lányukat, a férfi meglépett a gyerekkel.  „Ha csak egy a millióhoz az esélye annak, hogy az oltásba belehal, vagy nem lehet gyereke, az nem elég?” – nyilatkozta a férfi, majd hozzátette, hogy azért nem viszi haza a lányát, mert szerinte a bíróság az anyának adna igazat. A tartományi bírák két bírósági végzést adtak ki a férfi ellen.

Az országban egyre több konfliktust eredményez, hogy a szülők eltérő nézeteket vallanak az oltásról: Ontarióban és Québecben is hasonló bírósági döntés született meggyőződéses oltásellenes apák felügyeleti és láthatási jogának korlátozásáról.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik