Nagyvilág

Salvadorban is újságírók ellen vetették be a Pegasust

JOEL SAGET / AFP
JOEL SAGET / AFP

Salvador első számú hírszolgáltatója, az El Faro szerdán közölte, hogy a lap 22 újságírójának, szerkesztőjének és további alkalmazottainak telefonját feltörték a Pegasus kémszoftverrel, amelyet a kormányok világszerte emberi jogi aktivisták, újságírók és másként gondolkodók megfigyelésére használtak. A leleplezésre hónapokkal azután került sort, hogy az amerikai hatóságok feketelistára helyezték a Pegasust gyártó izraeli céget, az NSO-csoportot, hogy valamelyest kontrollálni tudják a kémprogramok nagyrészt szabályozatlan nemzetközi piacát – írja a New York Times.

Teljességgel elfogadhatatlan újságírók után kémkedni. Korlátozza a munkánkat, veszélyezteti a forrásainkat és a velünk egy háztartásban élőket is

– mondta Carlos Dada az El Faro alapítója és igazgatója.

A két elemző kiberbiztonsági intézet, a Munk School Citizen Lab és az Access Now szerint 2020 júliusa és 2021 novembere között fertőzték meg a telefonokat a programmal, pont abban az időben, amikor az újság a kormány bűnözői kapcsolatait és korrupciós ügyeit tárta fel. A Nayib Bukele vezette kormány cáfolta, hogy megvásárolta volna a kémszoftvert, és az NSO szóvivője sem árulta el, hogy eladták-e a Pegasust a jelenlegi vagy korábbi salvadori kormányoknak.

Magyarországon idén júliusban robbant ki a Pegasus-botrány, azóta a kormány elismerte, hogy megvásárolta a programot, de az újságírók, üzletemberek és civilek utáni kémkedés vádját továbbra is elutasítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik