Nagyvilág

Tíz éve futott zátonyra a Costa Concordia

ITALIAN GUARDIA DE FINANZA / AFP
ITALIAN GUARDIA DE FINANZA / AFP

Egésznapos megemlékezést tartanak Olaszországban, Giglio szigetén a Costa Concordia elsüllyedésének tízéves évfordulóján – írja az Euronews.

Az óceánjáró 2012. január 13-án kapott léket, miután sziklazátonyra futott a toszkán sziget mellett. A luxushajón 4229 ember tartózkodott, közülük harmincketten haltak meg. A tragédiában a tengerjárón dolgozó Fehér Sándor magyar hegedűművész is életét veszítette.

A megemlékezés kilenc óra negyvenöt perckor gyertyagyújtással zárul, tíz éve ugyanis ekkor ütközött neki a hajó a zátonynak. Az áldozatok mellett a 4200 túlélőről és Giglio szigetének lakosairól is megemlékeznek, akik befogadták az utasokat és a személyzetet, ruhát és menedéket adtak nekik, amíg visszatérhetnek a szárazföldre.

Amikor nekünk, szigetlakóknak eszünkbe jut valamilyen esemény, az első dolog, amihez viszonyítunk az, hogy a Concordia előtt vagy után történt

– mondta Matteo Coppa, aki 23 éves volt a tragédia idején, és épp a mólón horgászott, amikor a sötét tengeren a Concordia az oldalára dőlt.

Két és fél évvel a katasztrófa után végül sikerült talpra állítani a hajót, majd 2014. júliusában Genovába vontatták, hogy ott egy százmillió eurós projekt keretében szétbontsák. A roncsok végül a genovai tengeri múzeumba kerültek, korábban egy nürnbergi fotós dokumentálta a hajtótestet.

Az óceánjáró korábbi kapitánya, Francesco Schettino jelenleg 16 éves börtönbüntetését tölti, miután 2015-ben gondatlanságból elkövetett emberölés, tehetetlen személyek cserbenhagyása és a hajó elhagyása miatt elítélték.

A Costa Concorida tragédiája volt Olaszország második világháború utáni történelmének legsúlyosabb tengeri katasztrófája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik