Nagyvilág

Első fokon 16 évet kapott a Costa Concordia kapitánya

Az olasz elsőfokú bíróság 16 évre ítélte Francesco Schettinót, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia volt kapitányát. Az ügyész 26 évet és 3 hónapot kért.

Az elsőfokú bíróság nem tartotta indokoltnak a súlyosbító körülmények figyelembe vételét, ezért az ügyészség által kért börtönbüntetésnél enyhébb ítéletet szabott ki.

Francesco Schettinót örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Állnia kell a 2013 tavaszán kezdődött per költségeit is. A bíróság nem tartotta szükségesnek Francesco Schettino letartóztatását, hangsúlyozva, hogy soha nem menekült el a felelősségre vonás elől, részt vett a per majdnem összes tárgyalásán és soha nem próbálkozott meg a szökéssel. Francesco Schettino szabadlábon védekezhet a jogerős harmadfokú ítéletig. Az útlevelét sem vonták be.

Francesco Schettinót gondatlanságból elkövetett emberölés, tehetetlen személyek cserbenhagyása és a hajó elhagyása miatt ítélték el, valamint azért, mivel a hajószerencsétlenséget követő órákban nem működött együtt a közlekedési hatóságokkal. Az utolsó szó jogán felszólaló hajóskapitány könnyeivel küzdve úgy fogalmazott: a tengerjárón életét veszített 32 emberrel együtt a hajószerencsétlenségben ő is meghalt.  

A kapitányt és a Costa Crociere hajótársaságot jelentős összegű kártérítés kifizetésére ítélték a túlélők, valamint a hajószerencsétlenség által érintettek javára. A bíróság többek között arra ítélte Schettinót és a hajótársaságot, hogy másfél millió euró nem vagyoni kártérítést fizessenek az olasz környezetvédelmi minisztériumnak, egymillió eurót az olasz kormánynak, félmilliót az olasz polgári védelemnek is.

A toszkániai Giglio parti szikláin 2012. január 13. este zátonyra futott Costa Concordián 4429 személy utazott. A tragédiában a tengerjárón dolgozó Fehér Sándor magyar zenész is életét veszítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik