Nagyvilág

Szijjártó telefonon mondta meg a magáét a boszniai főképviselőnek

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook
Miután a magyar kormány tagjai nekimentek a boszniai muzulmánoknak, Szijjártó a maga módján tüzet igyekezett oltani.

Szijjártó Péter telefonon egyeztett a Bosznia-Hercegovinai Főképviselői Hivatal vezetőjével az MTI szerint. A külügyminiszter kedd este a közösségi oldalán, az Egyesült Arab Emírségekből írt arról, hogy egy rövid tankolási szünet alatt Abu-Dzabiból – úton a Srí Lanka-i Colombóba – gyors telefonos egyeztetést folytatott Christian Schmidttel.

A beszélgetés során megerősítette neki, hogy Magyarország számára abszolút nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdek a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása és gazdasági fejlődése. Szijjártó így fogalmazott bejegyzésében:

Kétségtelen, hogy Bosznia-Hercegovina kulcsszerepet játszik ebben a tekintetben a térségben, ezért mi, magyarok fontosnak tartjuk a boszniai vezetőkkel való folyamatos, érdemi, kölcsönös tiszteletre alapuló párbeszédet. A szankciókkal való fenyegetésnek nem látjuk értelmét, jó lenne, ha az európai politikusok is belátnák, hogy nem a nyugat-balkániakról, hanem a nyugat-balkániakkal kell beszélni.

Az MTI híre azonban nem említi, miért is volt fontos Szijjártónak beszélnie Schmidttel, akinek posztja gyakorlatilag Bosznia nemzetközi stabilitásának egyik záloga. Ugyanis a magyar kormány részéről anyagi és verbális támogatás is ment mostanság a Milorad Dodik vezette boszniai szerb tagköztársaságba, ami időnként a boszniai államszervezetből való kilépéssel fenyeget. Dodikot emiatt már szankciókkal sújtotta az Európai Unió. Boszniai muszlim és horvát vezetők pedig Orbán Viktor kormányfő korábbi kijelentését bírálták, aki kvázi teherként, fenyegetésként említette a kétmillió boszniai muszlim lakost. A témáról épp a mai napon, kedden jelentettük meg bővebb írásunkat, íme:

Kapcsolódó
Boszniát bomlasztó szerbeket támogat a magyar kormány, az államfő lefasisztázta
A muszlim bosnyákokat kihívásnak tekinti a magyar kormány Bosznia jövőbeli EU-csatlakozásakor. Ám ottani szerbek – akik szétszednék az országot, és akiknek a vezetője ellen az Egyesült Államok szankciókat rendelt el januárban – 100 millió eurót kapnak az Orbán-kormánytól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik