Nagyvilág europoli

Boszniában felháborodást váltott ki, hogy Orbán és Kovács kihívásnak tartja az országukban élő kétmillió muszlimot

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Bosnyák tisztviselők és vallási vezetők is határozottan elítélték Orbán Viktor miniszterelnök és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kijelentéseit, miszerint nehéz lesz Bosznia-Hercegovinát integrálni az Európai Unióba a nagyszámú muszlim lakossága miatt.

Kovács a napokban a Twitteren azt írta,

Boszniával kapcsolatban az a kihívás, hogy miként lehet integrálni egy országot kétmillió muszlimmal.

A kormányfő a maratoni hosszúságú keddi kormányinfón szintén hasonló gondolatokat fogalmazott meg. Orbán szerint Magyarország támogatja a bosnyákok EU-csatlakozását, és mindent megteszi, hogy meggyőzze Európa vezetőit arról, hogy

bár a Balkán messzebb van tőlük, mint Magyarországtól, de azon, hogy hogyan kezeljük egy olyan ország biztonságát, ahol kétmillió muszlim él, az ő biztonságuk is múlik.

Az Al Jazeera cikke szerint ez elég komoly visszhangot váltott ki Bosznia-Hercegovinában szerdán. Ellenzéki pártok azt követelték, hogy fújják le Orbán tervezett szarajevói látogatását, a helyi iszlám közösség vezetője pedig xenofóbnak és rasszistának minősítette a miniszterelnök monológját.

Husein Kavazovic főmufti közleményében úgy fogalmazott,

ha ilyen ideológiák válnak az egyesült Európa politikájának az alapjává, akkor az visszavet bennünket azokba az időkbe, amikor az európai egységet hasonló fasiszta, náci, erőszakos és népirtó ideológiákra építették, amelyek a holokauszthoz és egyéb szörnyű bűncselekményekhez vezettek.

Az ország elnökségének bosnyák tagja is nemtetszését fejezte ki a nyilatkozat miatt. Sefik Dzaferovic szégyenteljesnek és durvának nevezte az elhangzottakat.

Arról beszélt, az EU számára nem kihívás integrálni kétmillió muszlimot, mert bennszülött európai lakosok, akik mindig itt éltek és ők is európaiak.

Kapcsolódó
Orbán direkt nem mondja ki Márki-Zay Péter nevét
Völner Pál ügyéről és a hatalomban eltöltött tizenöt évéről is beszélt a miniszterelnök a kormányinfón.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik