Nagyvilág

Házkutatásokat tartottak a 2021-es németországi áradásokkal kapcsolatban

David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
David Young / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Irodákat és magánlakásokat kutattak át a rendőrök kedden Németország nyugati részében a tavaly nyári, több mint 180 halálos áldozattal járó áradások ügyében folytatott nyomozással összefüggésben – közölte a kölni ügyészség. A házkutatások több mint húsz ingatlant érintettek, és az akcióban mintegy 140 rendőr vett részt.

A hírek szerint a nyomozók elsősorban egy erftstadti külszíni bánya tulajdonosára és bérbeadójára összpontosítanak, illetve a bányát működtető vállalat öt alkalmazottjára, továbbá a helyi önkormányzat négy képviselőjére.

2021 július közepén Németország nyugati részén, főleg Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban pusztított árvíz. Az ítéletidőben számos településen súlyos károk keletkeztek, lakóépületek százai semmisültek meg, tönkrementek az utak, hidak és közművek. Állami forrásokból harmincmilliárd eurós alapot állítottak fel a helyreállítás finanszírozására.

A heves esőzés elmosott egy kavicsbányát, és földcsuszamlást idézett elő a Köln melletti Erftstadt városban. A katasztrófában ugyan nem halt meg senki, de több ház összedőlt. Az ügyészség gondatlanság és a bányászati szabályok megsértésének gyanújával nyomoz. Az eddigi vizsgálati eredmények szerint az érintett kavicsbányánál hiányzott az előírásoknak megfelelő árvízvédelmi fal, illetve nem voltak kellő meredekségű lejtős területek kialakítva.

(MTI)

Kapcsolódó
„Ez horror. Nem tud mást tenni az ember, mint sírni”
Történelmi méretű árvíz sújtja Németország nyugati részét, de súlyos a helyzet Hollandiában és Belgiumban is. Egész települések kerültek víz alá, csak Németországban legalább százan haltak meg, de sokakat eltűntként tartanak nyilván. A politikusok szerint egyértelmű, hogy a katasztrófa oka a klímaváltozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik