Nagyvilág

Egy héten belül a második rakétát lőtte fel Észak-Korea

ANTHONY WALLACE / AFP
ANTHONY WALLACE / AFP

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea kevesebb mint egy héttel azután, hogy hiperszonikus rakétát tesztelt a rezsim, írja a BBC.

Dél-Korea helyi idő szerint kedden reggel 7 óra 27 perckor detektálta a rakétaindítást.

A japán parti őrség szintén észlelte a kilövést, tájékoztatásuk szerint Észak-Korea ballisztikus rakéta szerű tárgyat lőtt fel.

Az eset nem sokkal azután történt, hogy hat ország – az USA, Franciaország, Írország, Japán, az Egyesült Királyság és Albánia – közleményben szólította fel Phenjant, hagyjon fel a térséget destabilizáló akcióival.

Észak-Korea az elmúlt hónapokban viszonylag visszafogott volt, de Kim Dzsongun újévi beszédét követően ez már a második rakétakilövés volt a részükről.

Elemzők szerint lehet, hogy Phenjan így próbálja elterelni a figyelmet az országban uralkodó súlyos gazdasági válságról. Az sem kizárt, hogy ismét az amerikaiak figyelmét szeretnék magukra vonni, mert Washingtonban Joe Biden beiktatása óta nem igazán központi téma Észak-Korea.

Kapcsolódó
Kim Dzsongun bevezette a kimdzsongunizmust, pedig tíz éve nem sokat jósoltak neki
Egy évtizede került hatalomra Kim Dzsongun észak-koreai diktátor. Akkor mindenki azt hitte, képtelen lesz működtetni országát. Erre több tekintetben rácáfolt, de kihívás most is akad bőven.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik