Nagyvilág

Kazahsztáni tüntetések: 164 halott, köztük 3 gyerek

MTI/AP/Vaszilij Kresztyjanyinov
MTI/AP/Vaszilij Kresztyjanyinov

A kazahsztáni hatóságok közlése szerint 164-en vesztették életüket az országot a múlt héten megrázó zavargásokban, köztük három gyerek – írja a The Guardian. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a halottak közül 103 Almatiban, az ország legnagyobb városában haltak meg. Korábbi hírek szerint a katonák tüzet nyitottak a tüntetőkre.

A tüntetések országszerte zajlottak a héten, ám vasárnap Erlan Turgumbajev belügyminiszter azt mondta, sikerült országszerte stabilizálni a helyzetet. Majd Sultan Gamaletdinov védelmi miniszterhelyettes nyilatkozta, hogy a terrorelhárító egységek addig folytatják munkájukat, amíg „a terroristákat teljesen kiiktatták és visszaállítják a kazah alkotmányos rendet”. A hatóságok szerint a következő napokban az élet „visszatér a normális kerékvágásba”. Almatiban a hatóságok bejelentették, hogy a tömegközlekedés egy része hétfőn újraindul.

A rendőrség által őrizetbe vett személyek száma tovább emelkedik, a rendőrség jelentése szerint eddig 6044 személyt fogtak el. Az elnöki hivatal pedig közölte, hogy a rendfenntartó szervek visszavették az irányítást a legfontosabb épületek felett, és az orosz vezetésű csapatok őrzik a kulcsfontosságú létesítményeket.

A tüntetések múlt vasárnap kezdődtek az ország nyugati részén az üzemanyagárak meredek emelkedése miatt, és gyorsan átterjedtek Almatira és más városokra is. Szerdán heves összecsapások kezdődtek, férfiak csoportjai elfoglalták a repülőteret és megrohamozták a kormány épületeit. A helyszínen sokan arról számoltak be, hogy úgy tűnik, erőszakos szervezett csoportok vették át a tüntetés uralmát.

Kapcsolódó
Az orosz külügyminisztérium segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap megállapodott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy az orosz külügyminisztérium segít

Ajánlott videó

Olvasói sztorik