Nagyvilág

Káosz Kazahsztánban: blokkolt internet, megszállt repülőtér, lángoló kormányépületek

EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP
EYEPRESS NEWS / EYEPRESS VIA AFP
Az elnök közben kemény válaszcsapást ígér a tüntetőknek.

Lekapcsolták az internetet Kazahsztánban, miután rég nem látott tömegtüntetések törtek ki a hét elején az országban az egekbe szökő üzemanyagárak miatt. A BBC írása szerint a tüntetők szerda délutánra behatoltak Almati polgármesteri hivatalába, információk szerint az épületből füst szállt fel és lövéseket is lehetett hallani.

A történések hatására az ország több másik városában is tüntetések kezdődtek, a biztonsági erők nem egy helyszínen könnygázzal oszlatták szét a tömeget.

Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Kemeluli Tokajev úgy értékelte a történteket, hogy a tüntetések az ország történelmének egyik legsötétebb fejezetét teszik ki, a tüntetőket pedig egyszerű nyerészkedőknek nevezte, akik anyagi megfontolásból okoznak káoszt.

Elnökként köteles vagyok megvédeni polgáraink biztonságát és békéjét. Aggódnom Kazahsztán épségéért

– volt hallgató az elnök beszédében.

Az MTI szerint Tokajev időközben át is vette az ország nemzetbiztonsági tanácsának vezetését, és megígérte, hogy a lehető legnagyobb szigorral lépnek majd fel a tüntetőkkel szemben. Az elnök szavai szerinta zavargások során tömeges támadásokat hajtottak végre a rendvédelmi erők ellen, amelynek a tagjai között halottak és sebesültek is vannak.

Bűnöző csoportok verik a katonáinkat, megalázzák őket, meztelenül vonszolják az utcákon, erőszakoskodnak a nőkkel és fosztogatják az üzleteket

– mondta az elnök.

Fegyveres tüntetők Almatiban a polgármesteri hivatal után felgyújtották az elnök rezidenciáját, valamint egy kormányépületet is. Kanat Tajmerdenov, almati kormányzója szerint a zavargások során több mint 120 járművet, közöttük 33 rendőrautót, tűzoltó járműveket és mentőket gyújtottak fel. E mellett a hivatalos szervek közlése szerint több mint 500 embert bántalmaztak, közöttük 130 nőt és idős embert.

A nap második felében elérhetetlenné váltak a hírportálok, a Netblocks netfigyelő szervezet szerint országszerte blokkolták az internet-hozzáférést.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára. A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Szerdán, amikor a zavargások Almatira és Nur-Szultanra is átterjedtek, a kormány benyújtotta lemondását, de a miniszterek ügyvivőként a helyükön maradnak az új kabinet megalakulásáig.

Az államfői beszéd után nem sokkal a tüntetők elfoglalták Almati repülőterét is, az összes innen induló és ide érkező járatot átmenetileg töröltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik