Nagyvilág

Megnyitották a thaiföldi álomstrandot

Mladen ANTONOV / AFP
Mladen ANTONOV / AFP

A 100 méter magas sziklák övezte partszakaszt a Leonardo DiCaprio főszereplésével 2000-ben készült film tette világhírűvé. 2018 júniusában zárták le, hogy a festői szépségű vidék súlyosan megrongálódott korallzátonya és tengeri élővilága lehetőséget kapjon a regenerálódásra.

Az öböl ez év eleje óta újra látogatható, de már gondosan óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól. Naponta legfeljebb 4125 ember léphet a területre, csak 7 és 18 óra között, egyszerre csak 375-en tartózkodhatnak ott és legfeljebb 1 órán át. Az öböl türkizkék vizében egyelőre tilos a fürdés, és többé nem köthetnek ki hajók.

A cápák visszatértek, a korallzátony újjáéledőben van, a víz újra kristálytiszta – indokolta az újranyitást az MTI tudósítása szerint Juthaszak Szupaszorn, a Thaiföldi Idegenforgalmi Hatóság vezetője. A thai hatóságok korábban már két másik, a tömegturizmus áldozatává vált szigetet is elzártak a turisták elől. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a 2016 közepe óta elzárt területeken sikerült regenerálódnia a tengeri élővilágnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik