Nagyvilág

Nők eladására fejlesztett netes alkalmazást, de letartóztatták

Sonali Pal Chaudhury/NurPhoto) (Photo by Sonali Pal Chaudhury / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Sonali Pal Chaudhury/NurPhoto) (Photo by Sonali Pal Chaudhury / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az indiai rendőrség közölte, hogy letartóztattak egy húszéves férfit, akiről kiderült, hogy olyan alkalmazást hozott létre, amely muszlim nők képeit osztotta meg virtuális „árverés” céljából. A hatóság vallási hovatartozás okán elkövetett gyűlölet-bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Az AlJazeera hírportálja szerint a nyílt forráskódú alkalmazás a Microsoft tulajdonában lévő Github platformon volt elérhető, és több mint száz nőről osztott meg képeket a beleegyezésük nélkül. Az alkalmazást egy héttel ezelőtt távolították el.

Az újdelhi rendőrség csütörtökön közölte, hogy az ügyben őrizetbe vettek egy mérnökhallgatót. Mumbai rendőrei, akik szintén nyomoznak az alkalmazás után, a héten további három embert vettek őrizetbe: két huszonegy éves mérnökhallgatót és egy tizenkilenc éves nőt. Mint közölték, azt vizsgálják, hogy vajon az alkalmazás – amely ténylegesen nem hajtott végre árveréseket – egy „nagyobb művelet” része-e. Annyi mindenesetre már kiderült, hogy a célpontok között több ismert indiai muszlim újságírónő volt. Egyikül az ügyben feljelentést is tett.

A @DelhiPolice mai letartóztatása után remélem, hogy a muszlim nők – köztük a hozzám hasonló újságírók – zaklatásának felelőseit végül elkapják és megbüntetik

– írta az újságírónő csütörtökön a Twitteren.

A Riporterek Határok Nélkül újságírószervezet „abszolút vérfagyasztónak” nevezte az alkalmazást, és az indiai hatóságokat gyors intézkedését sürgette. A Reuters hírügynökségnek egy névtelenséget kérő indiai rendőrségi alkalmazott azt mondta, hogy az ügy tizenkilenc éves női gyanúsítottja szélsőjobboldali hindu felhasználókkal lépett kapcsolatba, miután tavaly letette az érettségit. Állítása szerint a gyanúsított azt mondta, hogy tettei hindu jobboldali ideológián alapulnak.

Az 1,3 milliárd főt számláló India lakosságának mintegy tizennégy százaléka tartozik a muszlim kisebbséghez. A vallási hovatartozáson alapuló gyűlölet-bűncselekmények és erőszak Narendra Modi miniszterelnök 2014-es hatalomra kerülése óta harapódzott el az országban. Tavaly júliusban egy hasonló alkalmazás közel nyolcvan muszlim nőt kínált „eladásra”. Abban az ügyben még nem történt letartóztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik