Nagyvilág koronavírus

Romániában szintet lépett a járványbűnözés

Filep István / MTI
Filep István / MTI
Immár a vírus elleni oltóanyagot is lopják. Vélhetően az eddig sumákoló oltáselleneseknek.

Romániában már a koronavírus-járvány ötödik hullámáról beszélnek, a fertőzöttek számának újabb emelkedésével pedig egyre több az oltások körüli visszaélés is. A Főtér.ro szerint Botoşani egyik oltóközpontjából most vakcinákat loptak el.

Egyelőre sem az oltóanyagot, sem a felelősöket nem találják. Az üggyel a Közegészségügyi Igazgatóság mellett az ügyészség is foglalkozik. Kiszivárgott az is, hogy az oltóanyagok nyilvántartására vonatkozó dokumentumokban a számokat is meghamisították.

Mivel betörésre utaló nyomok nincsenek, az biztosnak tűnik, hogy a vakcinákat egy alkalmazott lopta ki, megbízásból. Az ügyészek azt gyanítják, hogy a vakcinák olyanokhoz kerülhettek, akik tavaly oltás nélkül jutottak hamis igazolásokhoz, eddig nem akarták maguk beoltatni, de a járványhelyzetet látva, meggondolták magukat.

Ők vélhetően kétszer fizettek. Egyszer azért, hogy oltás nélkül kapják meg az okmányt, amivel bekerültek a nyilvántartásba, most pedig azért, hogy a lopott vakcinával megszerezzék a valódi védettséget. A Főtér szerint itt az egyik legrosszabb az átoltottsági arány, tavaly pedig kiderült, sokan pénzért vásároltak oltási igazolványt.

A portál szerint az sem véletlen, hogy az oltóközpontból a Janssen vakcinái tűntek el, hiszen az egydózisú, így csak egyszer kellett lopni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik