Nagyvilág

Kazahsztán a „keleti NATO” segítségét kéri a zavargások miatt

Abduaziz MADYAROV / AFP
Abduaziz MADYAROV / AFP

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök az Oroszország vezette, több volt szovjet köztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) államfőinek segítségét kérte – mint fogalmazott – az országát fenyegető „terrorveszély” ellen. Szerdai második televíziós beszédében a kazah elnök azt is közölte, hogy a „terroristák” elfoglalták Almati repülőterét, és állítása szerint hatalmukba kerítettek öt repülőgépet, amelyek között külföldi légitársaságok gépei is voltak.

Ugyancsak szerda este Tokajev bejelentette azt is, hogy vetik a kazah fegyveres erőket a rend helyreállítása érdekében és hozzátette, hogy a tüntetők által elfoglalt almati repülőtér ismét a kormány ellenőrzése alatt áll.

Az üzemanyagár-emelés miatt vasárnap este Zsanaozen városban kitört, és azóta több más városra, közöttük az ország legnagyobb városára, Almatira és a fővárosra, Nur-Szultanra is átterjedt zavargásokban a rendőrség és a nemzeti gárda nyolc tagja halt meg, másik 317 pedig megsebesült – jelentette a Szputnyik orosz hírportál és a zakon.kz kazah portál a kazah belügyminisztériumra hivatkozva.

A „keleti NATO-nak” is nevezett KBSZSZ tagjai Kazahsztán mellett Oroszország, Fehéroroszország, Kirgizisztán, Örményország és Tádzsikisztán, a központja pedig Moszkvában van.

(MTI)

Kapcsolódó
Káosz Kazahsztánban: blokkolt internet, megszállt repülőtér, lángoló kormányépületek
Az elnök közben kemény válaszcsapást ígér a tüntetőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik