Nagyvilág

Kiengedték a kórházból a brazil elnököt

NELSON ALMEIDA / AFP
NELSON ALMEIDA / AFP

Kiengedték a kórházból szerda reggel Jair Bolsonaro brazil elnököt – írja az MTI. Az államfőt bélelzáródás gyanújával szállították sürgősséggel kórházba hétfőn, de kedden az orvosok úgy döntöttek, hogy nincsen szükség műtéti beavatkozásra.

Közöltük a beteggel, hogy alaposan rágja meg az ételt, bizonyos élelmiszereket kerüljön, és reméljük, hogy a következő 20-30 évben is ebben a formában tudjuk tartani,

közölte az elnök kezelését irányító António Luíz Macedo sebész újságírókkal a kórház előcsarnokában.

Bolsonaro a Twitteren is tudatta, hogy elhagyhatja a kórházat. „Engedély a távozásra jelenleg” – fogalmazott. A mikroblog-bejegyzés nyilvánosságra kerülése után nem sokkal a brazil elnöki hivatal tudatta, hogy Bolsonaro még szerdán sajtókonferenciát tart.

A márciusban 67. évét betöltő politikust hétfőn a dél-brazíliai Santa Catarina üdülőhelyről szállították a Sao Pauló-i Vila Nova Star kórházba. 2021 júliusában, amikor ugyanebben a kórházban négy napig ápolták, szintén bélelzáródással, az orvosok szintén a konzervatív kezelés mellett döntöttek.

Bolsonaro az ellene 2018. évi elnökválasztási kampány idején elkövetett, kevés híján végzetes késelés óta többször is volt kórházban. 2018 vége óta négy hasműtéten esett át.

Ennek a merényletnek a következményeit, sajnos, egész életében viselni fogja, s nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is,

nyilatkozta az amerikai CNN hírtelevíziónak kedden este az elnök idősebbik fia, Flavio Bolsonaro szenátor.

A jobboldali Jair Bolsonaro a 2022 októberében esedékes elnökválasztáson ismét jelölteti magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik