Nagyvilág

Sírrongálók dúltak fel egy muszlim temetőt Németországban

MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARTIN SCHUTT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Legalább harminc sírkő megrongálódott egy muszlim temetőben az északnyugat-németországi Iserlohn városában – közölték még szombaton a német hatóságok. Az ügyészség és a hageni rendőrség közleménye szerint a rongálás szilveszterkor későn este vagy szombaton kora hajnalban történhetett. A hatóságok a közleményükben szemtanúk jelentkezését kérték, és várnak minden olyan bejelentést is, amely a nyomozást segítheti.

A török külügyminiszter vasárnap közleményben adott hangot csalódottságának a történtek miatt. A Hürriyet Daily News című török hírportál szerint a külügyminisztérium a szilveszteri támadást „a beteg iszlamofób mentalitás” újabb jeleként értékeli, amely szerintük különösen Európában erősödik.

A török külügy egyúttal sürgette a német tisztviselőket, hogy találják meg és állítsák bíróság elé a rongálás felelőseit, valamint tegyenek meg mindent a hasonló incidensek megelőzése érdekében.

Egy nemrég közzétett jelentés, az European Islamophobia Report 2020 szerint 2020-ban összesen 901 iszlamofób bűncselekményt regisztrált a németországi Szövetségi Bűnügyi Rendőrség. A jelentés szerint 2020-ban megnőtt az iszlamofób hátterű online támadások száma is, amit a koronavírus okozta különleges helyzettel indokoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik