Nagyvilág

Trump-támogató milliárdosnak fog dolgozni a bukott osztrák kancellár

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP
Peter Thiel szárnyai alatt építheti tovább magát a politikusból lett bizniszmen.

Derék harmincas Sebastian Kurz, mégis akkora karriert járt már be, mint más politikusok hatvanéves korukra: volt miniszter, többször miniszterelnök, mindenféle összetételű kormányokat vezetett, az Osztrák Néppárt nagy megújítójának tartották, de a bukás egy közvélemény-kutatós, korrupciógyanús üggyel őt is utolérte. Pár hónap alatt eljutottunk odáig, hogy az összes politikai tisztségétől megvált, karácsonyra pedig kiderült, a versenyszférában helyezkedik el.

Kapcsolódó
Az ember, akit nem érdekelnek a szabályok: Sebastian Kurz útja a vereség felé
Rossz helyre született Sebastian Kurz: ha anyai ági felmenőihez hasonlóan kicsit keletebbre nő fel, talán vígan építhetné minibirodalmát, a „System Kurzot” valamelyik kelet-európai országban.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy kaliforniai, szilícium-völgyi tech-befektetési cégnél fog menedzserkedni, és havi 15 és fél millió forintnyi fizetést tehet zsebre. A Spiegel most – többek közt osztrák lapértesülésekre hivatkozva – arról ír, Peter Thiel vállalatánál helyezkedett el a volt kancellár.

Két osztrák lap, a Kronen Zeitung és a Heute is megírta az információt, hogy a Facebookba még az elején befektető, valamint Donald Trumpot is megtámogató alapnál kap állást Kurz. Mindkét lap állítja, Kurz megerősítette nekik az értesülést. A PayPal fizetési platformot társalapító, republikánus érzületű Thiel eleve német származású milliárdos, így nyelvi nehézségei nem lesznek Kurzcal.

Korábban a szintén Thiel által alapított adatelemző cég, a Palantir neve bukkant fel mint Kurz leendő munkaadója, de a Palantir ezt cáfolta. A volt kancellár amúgy azt nyilatkozta, miután a frakcióvezetői és képviselői posztról is lemondott, hogy fia születése megváltoztatta nézőpontját, ezért távozni akar a politikából.

Egy bukás előzményei

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott Kurz pártának, az Osztrák Szabadságpártnak (ÖVP) bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Kurzot novemberben fosztotta meg az osztrák parlament a mentelmi jogától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik