Nagyvilág

Sajtóhírek szerint jól fizető állást kapott a bukott osztrák kancellár

Joe Klamar / AFP
Joe Klamar / AFP

Sajtóértesülések szerint már sikerült is elhelyezkednie a magánszférában Sebastian Kurz volt osztrák kancellárnak, aki októberben mondott le, miután egy korrupció gyanújával indított vizsgálat miatt gyakorlatilag elfogyott körülötte a levegő.

Az osztrák közszolgálati média az Österreich és a Kronen Zeitung napilapokra hivatkozva azt írja, hogy Kurz már alá is írta a szerződését egy, a kaliforniai Szilícium-völgyben található, de globális tevékenységet folytató befektetési cégnél. A cikkek szerint a cégnél a volt kancellár évente 500 ezer eurót kereshet – ez havi 15 és fél millió forintos fizetésnek felel meg –, és ingázni fog Ausztria és az USA között.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott Kurz pártának, az Osztrák Szabadságpártnak (ÖVP) bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.

A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében: azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket. Kurzot novemberben fosztotta meg az osztrák parlament a mentelmi jogától.

Kapcsolódó
Az ember, akit nem érdekelnek a szabályok: Sebastian Kurz útja a vereség felé
Rossz helyre született Sebastian Kurz: ha anyai ági felmenőihez hasonlóan kicsit keletebbre nő fel, talán vígan építhetné minibirodalmát, a „System Kurzot” valamelyik kelet-európai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik