Nagyvilág

Szvjatlana Cihanouszkaja férjét 18 év börtönre ítélte egy fehérorosz bíróság

Rajta kívül öt másik kormányellenes tüntetőt is elítéltek.

Négy kormányellenes tüntetőt ítélt 18-20 év közötti börtönbüntetésre szerdán egy fehérorosz bíróság terrorizmus és fegyverkereskedelem vádjával –  írja az MTI a BelTa fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a négy ember egy anarchista csoporthoz tartozott, melynek tagjai a vádirat szerint a tavalyi kormányellenes tüntetéseken rendőrautókat gyújtottak fel és Molotov-koktélt dobtak egy állami épületre. A vádlottak védekezése egyelőre nem ismert, mert a tárgyalást zárt ajtók mögött tartották.

A múlt héten másik hat ellenzékit –  köztük Szjarhej Cihanouszki ellenzéki bloggert, az emigrációban élő ellenzéki vezető, Szvjatlana Cihanouszkaja férjét –  ítélték börtönbüntetésre. Míg Cihanouszkira 18, az ellenzék másik vezető alakjára, Mikola Sztatkevicsre 14 év börtönbüntetést szabtak ki. Sztatkevics munkatársait, Arcjom Szakovot és Dmitrij Popovot 16-16 évre ítélték, a youtuber Uladzimir Ciganovics és Ihar Loszik újságíró pedig 15-15 év börtönt kapott.

Az Európai Unió bírálta a megalapozatlan és súlyos ítéleteket, az amerikai külügyminiszter pedig felszólította a minszki vezetést, hogy vessen véget a megtorlásnak. Az ENSZ szerint tavaly óta több mint 35 ezer embert tartóztattak le önkényesen Fehéroroszországban, több tízezren pedig a megtorlásoktól félve külföldre menekültek.

Az országban Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusban nyerte el hatodik elnöki mandátumát az ellenzék és nyugati országok által is vitatott választásokon. Ezt követően heves tiltakozás robbant ki, a tüntetési hullámot azonban a karhatalom elfojtotta. A megtorló intézkedések sorában bezárták a legnagyobb független médiumokat, blokkolták a népszerű hírportálokat, újságíróknál tartottak házkutatásokat, és médiamunkásokat vettek őrizetbe.

A belarusz ellenzék vezéralakja, Szvjatlana Cihanouszkaja nemrég Vilniusban adott exkluzív interjút a 24.hu-nak, amelyben arról beszélt, hogy országában a társadalom és a rezsim is fél, és épp egy földalatti forradalom zajlik.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik