Nagyvilág

Hazaárulással gyanúsították meg az előző ukrán elnököt

MTI/EPA/Sztepan Franko
MTI/EPA/Sztepan Franko

Hazaárulással és terrorista szervezetekkel történő együttműködéssel gyanúsították meg Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert a hatóságok szerint illegális szénkereskedelmet folytatott a Donyec-medencei szakadár “népköztársaságokkal” – hozta nyilvánosságra az ukrán Állami Nyomozó Iroda.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülései szerint levélben, a címére juttatták el a meggyanúsításáról szóló iratot, mivel Porosenko nem vette át személyesen. A nyomozóiroda közleménye szerint Porosenkót – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke – azzal gyanúsítják, hogy többek mellett orosz felsővezetőkkel együttműködve, “összeesküvésben” segítette a donyecki és a luhanszki szakadár “népköztársaságokat”.

Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minősíti az ideiglenesen megszállt Donyec-medencei területeken működő szakadár közigazgatásokat, az abban posztot betöltőket pedig terroristáknak. Porosenkót azzal gyanúsítják, hogy illegálisan kereskedett a donyecki szakadárokkal az általuk ellenőrzött területen kitermelt szénnel, ily módon “terroristákkal” működött együtt. Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Az 56 éves Porosenko ügyvédje koholtnak nevezte a védence elleni vádakat. Elmondta, hogy Porosenko nem tudta átvenni az iratot a meggyanúsításáról, mert Varsóban van egy konferencián. De ezt a nyomozók is tudhatták – jegyezte meg a jogász.

Ugyancsak illegális szénkereskedelem miatt indítottak az ukrán hatóságok nemrégiben vizsgálatot Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarcha ellen is – számolt be az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik