Nagyvilág

Posztumusz kegyelmet kaptak az évszázadokkal ezelőtt kivégzett boszorkányok

Getty Images
Getty Images

Közel 300 év után posztumusz kegyelmet kapott több ezer nő és férfi, akiket Skóciában boszorkánysággal vádoltak 1563 és 1736 közt – írja a Daily Mail. Az érintetteket akkoriban változatos bűncselekményekkel vádolták, többek közt azzal, hogy másnaposságot és viharokat idéztek elő, bagollyá változtak, hogy az ördöggel kvaterkázzanak, és hogy elsüllyesztették VI. Jakab király hajóit. A közel 4000 vádlott felét kivégezték, 85 százalékuk nő, vagy fiatal lány volt.

A kegyelemről a skót parlament hozott döntést. A petíciót Claire Mitchell QC kezdeményezte, aki a bocsánatkérésért és az áldozatok hivatalos emlékművéért kampányoló skóciai boszorkányok csoportot vezeti, és szerette volna elérni, hogy az érintettek nevét tisztára mossák.

A boszorkányokkal szembeni félelmet évszázadokkal ezelőtt a vallás táplálta, a katolikus egyház rendelte el, hogy égessék el őket máglyán az eretnekekkel együtt. A skóciai IV. Jakab által elfogadott boszorkánytörvények nyomán országosan kezdték el keresni és üldözni a boszorkányokat, ez volt a nagy 1597-es skót boszorkányüldözés. A skót történelemben ez volt a második az öt nemzeti boszorkányüldözés közül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik