Nagyvilág

Volkov: az orbánizmus koffeinmentes putyinizmus

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
A bebörtönzött Navalnij volt kampányfőnöke szerint Orbán Viktor nem oroszpárti, hanem Putyin-párti.

Leonyid Volkov az Euronewsnak azt mondta, Magyarországon most olyan folyamatok zajlanak, mint 15 éve Oroszországban, de ez még nem putyinizmus, csak annak nagyon gyenge, koffeinmentes változata. Alekszej Navalnij volt kampányfőnöke cáfolta, hogy a magyar kormány politikája oroszbarát lenne.

Arról, hogy Orbán Viktor a Moszkva elleni szankciókat haszontalannak nevezte, úgy vélte, különbséget kell tenni Oroszország és az elnöke között.

Hiszen Putyin nem egyenlő Oroszországgal és nem is képviseli azt teljes mértékben.

Alekszej Navalnij egykori harcostársa szerint tavaly az emberek kétharmada már Vlagyimir Putyin ellen szavazott, a választáson a csalások nélkül veszített volna a kormányzó párt, míg korábban  még stabil többséget szerzett.

Orbán Viktor ezért nem oroszbarát, hanem Putyin-barát. És ez a fő probléma. A magyar választóknak kell megoldaniuk ezt a kérdést. Sajnálatos az, hogy a mostani magyar vezető nagyon is Putyin-párti és Putyin-párti álláspontot képvisel.

Szerinte Orbán Viktor a putyini rendszert másolja, ami sajnálatos, de nem meglepő, és a példa alapján az is látható, hová vezethet, ha a magyarok nem változtatnak az irányon. Leonyid Volkov úgy vélte, Magyarországon még senki nem vonja kétségbe, hogy a választások tiszták,

senki nem tesz több milliónyi szavazócédulát a rendszerbe, mint Putyin.

Kapcsolódó
A 75 évvel ezelőtti kékcédulás választáshoz hasonlítják a jogvédők a 2022-est
Az Eötvös Károly Intézet szerint a voksturizmus törvényessé tételével a NER szintet lép. Mint írták, a húzás csúf, de ügyes.

A sajtószabadságnak vannak korlátai, de nem küldenek embereket a börtönbe, nem mérgezik meg, nem ölik meg őket azért, mert nem értenek egyet Orbán Viktorral. A bíróságok is működnek. Vagyis az alapvető intézmények a helyükön vannak, lehet bízni a változásban. Oroszország ettől nagyon távol van. Navalnij volt kampányfőnöke nagyon fontos különbségnek tarja, hogy az oroszok szava már nem számít, a választást ellopták, az ellenzékieket elnémítják, bebörtönözik.

Kapcsolódó
Hruscsov unokája: Orbán keményvonalasabb Putyinnál
Szerinte az oroszokat nem Putyin palotája, hanem a putyinizmus sokkolja.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik