Nagyvilág koronavírus

Norvégiában már kocsmában sem lehet inni a Covid miatt

Eleanor Scriven / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP
Eleanor Scriven / Robert Harding Heritage / robertharding via AFP
Az új omikron variáns terjedését akarja a norvég kormány megakadályozni a döntéssel, ami minden vendéglátóipari egységre vonatkozik.

A szórakozni vágyó északiak számára rendkívül drasztikus intézkedést vezetett be a norvég kormány a Politico cikke szerint: betiltják az alkohol árusítását a bárokban és éttermekben. Az ok a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése.

Jonas Gahr Støre miniszterelnök egy sajtótájékoztatón beszélt róla, hogy kétségtelen, az új variáns változtat az eddigi játékszabályokon, ezért gyorsan kell alkalmazkodni az intézkedésekkel. Norvégia mindemellett szigorúbb szabályokat léptet életbe az iskolákban, valamint bezárja a konditermeket és uszodákat bizonyos (a cikk nem ír róla, de vélhetően oltatlan) emberek előtt. Az oltási kampányt is fokozzák majd.

Støre sajnálkozva elmondta, sokan lezárásnak, angolosan lockdownnak érzik majd ezeket az intézkedéseket is, pedig nincs kijárási tilalom, bár az emberek életét befolyásoló döntések ezek.

Norvégiában terjed jelenleg legjobban az omikron variáns Európában, már 958 igazolt esetet tartanak nyilván. Decemberre nap átlagban 4000 új fertőzöttet találtak az északi országban, a koronavírus minden variánsát beleszámítva. Napi átlagban 30 ember kerül kórházba Norvégiában a Covid miatt.

(Kiemelt kép: vodkát önt a pultos egy norvég igluhotelben.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik