Nagyvilág

Egy nap alatt egymillió harmadik oltást adtak be Németországban

JENS KALAENE / dpa-zentralbild / AFP
JENS KALAENE / dpa-zentralbild / AFP

Ismét felgyorsult a koronavírus elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott harmadik oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint, írja az MTI.

A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és a harmadik dagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán. Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer, másodpercenként tíz, adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.

Szerdán a legtöbben a harmadik oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a harmadik oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába.

Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak, a fertőzésen igazoltan átesettek, mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.

Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges az oltásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik