Nagyvilág téli olimpia 2022

Ausztrália is diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli játékokra

Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerdán bejelentette: Ausztrália csatlakozik az Egyesült Államokhoz a pekingi téli olimpiai játékok diplomáciai bojkottjához emberi jogi aggályai miatt – írja az AP. Morrison szerint nincs is ebbe semmi meglepő, miután a két ország kapcsolata az elmúlt években megromlott. A miniszterelnök a döntés indoklásában „Ausztrália nemzeti érdekére” hivatkozott, mondván: ez a helyes döntés.

Morrison arról is beszélt, hogy Kína nagyon kritikusan értékelte Ausztrália törekvéseit, hogy erős védelmi rendszert építsen ki a térségben. Az utóbbi időben különösen az atommeghajtású tengeralattjárók beszerzésére vonatkozó döntésükett kritizálták a kínaiak. Hozzátette: kormánya nagyon szívesen egyeztet Kínával nézeteltéréseikről, csakhogy a kínai kormány következetesen elutasította a találkozás lehetőségét.

Jogvédő szervezetek ugyancsak a téli játékok teljes körű bojkottját szorgalmazták, legfőképp Kínának az etnikai kisebbségek ellen végrehajtott jogsértéseire hivatkozva. Ahogy arról kedden a 24.hu is beszámolt, az Egyesült Államok is a diplomáciai bojkott mellett döntött. Ezek a döntések azonban nem tekinthetők az emberi jogi szervezetek felhívására adott válaszként, noha a nemzetközi kapcsolatok szempontjából rendkívül viharos időszakban érkeztek, és a tiltakozást számos kritika éri Kína részéről.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság közölte, hogy Morrison bejelentése nem befolyásolja a várhatóan mintegy negyven ausztrál sportoló részvételét a játékokon.

A sportolók biztonságban való eljuttatása Pekingbe, a biztonságos versenyzés és biztonságos hazahozataluk továbbra is a legfontosabb feladataink között maradnak

– mondta Matt Carroll, a bizottság vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik