Nagyvilág

Havazik Hawaii-on, akkora vihar tombol

AFP PHOTO /RAMMB/NOAA/HANDOUT
AFP PHOTO /RAMMB/NOAA/HANDOUT
Északról csapott le egy szörnyű nagy vihar a szigetekből álló amerikai tagállamra. Óriási szelet, rengeteg csapadékot, árvizeket és kicsavart fákat hozott magával.

Szokatlanul heves téli vihar söpör át a Hawaii-szigeteken, megnőtt az árvizek, fölcsuszamlások és fadőlések veszélye. Az Egyesült Államok tagállamában heves esőzések és erős széllökések pusztítanak, egyes vidékein havazik – írja az MTI.

Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) arra figyelmeztetett, hogy a lassan mozgó zivatarok, erős szél és heves esőzés szerdáig és eltarthat, és katasztrofális árvizeket okozhat. A tagállam kormányzója, David Ige közleményben tudatta, hogy szükségállapotot rendelt el Hawaii valamennyi szigetén. A kormányzó felszólította a lakosokat, hogy ha tehetik, vonuljanak magasan fekvő vidékekre.

Hawaii-szerte a vihar miatt megszakadt az áramszolgáltatás, Oahu szigetén négy menedékhelyet nyitottak, az oahui utakat víz árasztotta el. A honolului tűzoltók közölték, hogy öt – kilenc- és tízéves – fiút mentettek ki egy megáradt patakból.

Mauin, ahonnan kisebb áramkimaradásokról és árvizekről érkeztek jelentések, hétfő estétől több mint 30 centiméter eső hullott le. A szüntelen esőzés miatt három amerikai pár kényszerült lemondani Mauira tervezett házasságkötését. A turisták egyébként is a szállodákban, zárt ajtók mögött rekedtek. Az NWS szerint valamennyi szigeten számítani kell áradás, villámlások, földcsuszamlások és az erős széllökések jelentette veszélyre a következő napokban.

A havazás nem ritka a 4270 méter magas Mauna Kea-hegycsúcson, ahol egyébként csak obszervatóriumok vannak. A csúcshoz vezető úton már most 20 centiméter vastagságú hó esett, a széllökések az óránkénti 138 kilométeres sebességet is elérik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik