Nagyvilág koronavírus

Tíz ember meghalt Jordániában, mert a kórházban elfogyott az oxigén

A felelősök fejenként három év börtönbüntetést kaptak.

Három év börtönbüntetésre ítélt a jordániai bíróság öt magas rangú egészségügyi alkalmazottat, akik összesen tíz koronavírusos beteg halálát okozták egy nagy állami kórházban – számolt be az AlJazeera hírcsatorna.

Mint írják, a betegeket még idén márciusban kezelték koronavírus-fertőzéssel a jordániai fővárostól nyugatra fekvő Szalt város kórházában. A bíróság szerint a kórház személyzete gondatlanul járt, amikor a kórházban elfogyott a lélegeztetésre használható oxigén, amit az alkalmazottak elmulasztottak pótolni. A bíróság vasárnap ezért börtönbüntetést szabott ki a kórház igazgatójára és négy vezető asszisztensére. Az ítéletek nem jogerősek, azok ellen fellebbezni lehet tíz napon belül – értesült az AFP.

A halálos kimenetelű esemény helyi aktivisták és politikusok szerint a jordániai állami egészségügyi rendszer súlyos hibájára világított rá, és országszerte tüntetéseket eredményezett.

A haláleseteket követően az egészségügyi miniszter haladéktalanul lemondott, az ország miniszterelnöke pedig azt mondta, hogy a kormánya teljes körű felelősséget visel a történtekért.

Az eset óta az egészségügyi kormányzat több tucat vezető alkalmazottat bocsátottak el állami kórházakból a rossz gazdálkodás megszüntetése vagy a vélt korrupció visszaszorítása érdekében. A kormány emellett azóta több tízmillió dollárt fordított egészségügyi dolgozók képzésére és toborzására azokban az állami kórházakban, ahol hiány van a képzett személyzetből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik