Johannes EISELE / AFP
Nagyvilág

Három év börtönt kapott El Chapo felesége

Három év börtönre ítélték Joaquin Guzmán, az El Chapo (Köpcös) néven ismert bebörtönzött mexikói drogbáró feleségét kedden az Egyesült Államokban, amiért segítette a mexikói Sinaloa drogkartell működését. A 32 éves Emma Coronel Aispuro már júniusban elismerte bűnösségét a drogkereskedelemmel, pénzmosással és a kartell pénzügyi üzelmeivel kapcsolatos vádpontokban.

Coronel spanyolul szólva a bírósághoz bocsánatot kért és közölte, hogy bánja cselekedeteit. „Itt állok önök előtt bocsánatért esedezve” – mondta. Az ügyészség négy év börtön és másfél millió dollár pénzbüntetés kiszabását követelte az ügyben eljáró Rudolph Contreras bírótól.

Míg a vádlott tevékenységének általános következményei jelentősnek mondhatók, addig tényleges szerepe minimális volt. A vádlott lényegében a férjét támogatta,

fejtette ki Anthony Nardozzi szövetségi ügyész, miután Emma Coronel Aispuro vádalkut kötött.

Az ügyész hozzátette, hogy a virginiai Dulles nemzetközi repülőterén februárban letartóztatott elfogását követően Coronel „hamar felelősséget vállalt bűncselekményeiért”.

A volt amerikai szépségkirálynő még tinédzserként ment feleségül Guzmánhoz, aki a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Coronel az amerikai ügyészséggel kötött vádalku keretében elismerte, hogy 2014-et követően futárként működött közre a mexikói Altiplano fegyházban raboskodó férje és a Sinaloa kartell között. Guzmán ezt a kommunikációs csatornát felhasználva készítette elő 2015-ös szökését egy, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül. 2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

(MTI)

Kapcsolódó
13 éves kislányokat erőszakolt, ők voltak a vitaminjai
Hihetetlen, sok esetben megrázó eseményekre derült fény minden idők egyik leghírhedtebb drogbárója, Joaquín Guzman perében.

Ajánlott videó