Nagyvilág koronavírus

Görögországban kötelezővé tették a 60 év felettiek beoltását

MTI/ANA-MPA/EPA/Kósztasz Cironisz
MTI/ANA-MPA/EPA/Kósztasz Cironisz

Csütörtökön arról döntött a görög kormány, hogy a 60 év feletti lakosoknak kötelező lesz beoltatniuk magukat – írja a Reuters.

A portál megjegyzi: többen kritizálták a döntést. A legnagyobb ellenzéki párt, a Syriza azért támadja a kormányt, mert az Európai Unió tagállamaiban még nem volt példa még az életkorhoz kötött kötelező oltásra.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök szerint ugyanakkor

ez az egészség ára.

Leszögezte: nehéz, de szükséges döntést hoztak, hiszen az egészségügy terhelése fokozatosan nő. A kormányfő megjegyezte: az új rendelkezéssel szeretnék előmozdítania a „legsebezhetőbbek” védelmét, illetve elkerülni az ellátórendszer összeomlását.

November óta a görög oltatlanok zárt helyekre való belépése számos esetben korlátozásra került: éttermek, mozik és edzőtermek is rajta vannak a tiltólistán. Egyelőre a 11 milliós görög lakosság 63 százaléka kapott védőoltást, azonban nagyjából félmillió lehet azoknak a hatvan felettieknek a száma, akik egyelőre nem oltatták be magukat. Ha ezek után sem veszik fel az oltást, akkor 100 eurós büntetésre számíthatnak, ami 37 ezer forintnak feleltethető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik