Nagyvilág koronavírus

Német miniszter: Vészhelyzet van, nemcsak az oltatlanokat kell korlátozni

Michael Probst / AP / MTI
Michael Probst / AP / MTI

A koronavírus negyedik hulláma azzal fenyeget, hogy túlterheli a német egészségügyi ellátórendszert. Vészhelyzet alakult ki az országban – mondta az egészségügyi miniszter Berlinben az MTI tudósítása szerint.

Jens Spahn kiemelte: téved, aki azt hiszi, hogy a negyedik hullám csak az ország keleti és déli részén, Szászországban és Bajorországban idéz elő válságos állapotokat. Az egészségügyi miniszter hozzátette: a járvány minden eddiginél erősebb hulláma a nyugati és északi területeket is eléri, csak az a kérdés, hogy milyen magasan tetőzik.

Hozzátette: a járvány áldozatainak száma átlépte a százezres, “tragikus” határt. Az egészségügyi ellátórendszer terheit mutatja, hogy több mint száz beteget a légierő (Luftwaffe) kórházrepülőgépével kell átszállítani Bajorországból  az ország kevésbé rossz helyzetben lévő térségeibe.

“Most kell megállítanunk ezt a hullámot, különben azt fogjuk tapasztalni, amit mindig is meg akartunk akadályozni: az egészségügyi rendszer túlterhelését”.

Ennek a veszélye még “soha nem volt még ennyire drámaian komoly” – tette hozzá Spahn. Szerinte minél tovább marad a jelenlegi keretek között a védekezés, annál “drasztikusabb” lépésekre lesz szükség később.

A következő kormány megalakítására készülő pártok egyelőre tartózkodnak az általános korlátozásoktól, amelyek az első három hullámot jellemezték. Korábban a 24.hu is megírta, hogy jelenleg két lépcsős korlátozási modell működik: a német oltatlanok számos helyről ki vannak tiltva, például cipőboltból vagy moziból, amely tereket az oltottak használhatják.

Kapcsolódó
Német oltatlanok kitiltáshulláma: szállodába és cipőboltba se mehetnek Berlinben
Élelmiszerboltba még mehetnek, moziba már nem a berlini oltatlanok.

Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a németek többsége elégedetlen a védekezéssel, és minden eddiginél erősebben tart a fertőzéstől. Egy másik felmérés szerint egyre többen támogatják az oltás kötelezővé tételét. Az országban még nem érte el tetőpontját a negyedik hullám, hanem meredeken felívelő szakaszban van. Ezért Spahn szerint az eddigieknél komolyabb lépésekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik