Nagyvilág koronavírus

Német oltatlanok kitiltáshulláma: szállodába és cipőboltba se mehetnek Berlinben

MTI/EPA/Clemens Bilan
MTI/EPA/Clemens Bilan

A koronavírus-járvány negyedik hullámának erősödése miatt a mindennapi élet egyre több területéről tiltják ki a koronavírus elleni oltást elutasítókat Németországban. A berlini városvezetés keddi döntése szerint az oltatlanok hamarosan a boltok nagy részéből is kiszorulnak – áll az MTI tudósításában.

Az oltatlanok november 27-től az alapellátást kivéve nem vehetnek részt a kiskereskedelemben. Ez azt jelenti, hogy vásárolhatnak a  kisboltoktól a szupermarketekig valamennyi élelmiszer-üzletben, és a gyógyszertárakban, a háztartási boltokban valamint a drogériákban is. Viszont cipőboltba, ékszerüzletbe és barkácsáruházba nem léphetnek be.

Kitiltják az oltatlanokat a szállodákból és egyéb kereskedelmi szálláshelyekről is. Továbbá nem látogathatják a népfőiskolákat, a zeneiskolákat és az autósiskolákat sem.

Martin Matz egészségügyi államtitkár leszögezte, hogy a tartományi szabályozások összehangolásával elejét veszik annak, hogy a brandenburgi oltatlanok Berlinbe járjanak vásárolni. Erre azért is szükség van, mert Brandenburg tartománya a főváros körül terül el. A fővárosban és Brandenburgban vendéglőbe, moziba és fodrászhoz sem járhatnak az oltatlanok.

Mi a német szigorítások törvényi háttere?

Az előírások a védekezési rendszer alapját országszerte jelentő 2G-szabályra épülnek, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. A szabály előírja, hogy csakis a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben. Erre az oltatlanoknak friss negatív vírusteszt birtokában sincs  lehetősége. A 2G enyhébb változata a 3G-szabály. Eszerint a letesztelt (getestete) emberek, vagyis friss negatív vírusteszttel rendelkező oltatlanok is részt vehetnek a közösségi életben. A 2G szigorított változata a 2G-plusz-szabály, amely az oltottak és a gyógyultak belépését, részvételét is friss negatív teszthez köti.

Kedden több tartományban is szigorításokról döntöttek, amelyek nemcsak az oltatlanokat, hanem mindenkit sújtanak.  Türingiában bezárták a szórakozóhelyeket, a karácsonyi vásárokat, a vendéglők pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva. Hasonló intézkedésekről döntöttek a szomszédos Bajorországban és Szászországban is. Ez a három tartomány szenvedi meg leginkább a járvány negyedik hullámát.

Másutt, a többi között Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hamburgban és Szász-Anhaltban egyelőre csak az oltatlanok mozgásterének további szűkítéséről döntöttek. A korlátozásokat az indokolja, hogy Németországban az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik