Nagyvilág koronavírus

Izrael szinte az összes afrikai országot tiltólistára tette

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt – jelentette a katonai rádió pénteken.

Az MTI azt írja, hogy kibővítik az izraeli beutazási tilalommal sújtott, piros jelzésű afrikai államok körét, és fájdalmas gazdasági következményekkel járó lépéseket helyeztek kilátásba, de a zárlat bevezetése egyelőre nem került szóba, miután Afrikából beutazó több személynél is a koronavírus korábbiaknál is fertőzőbb és veszélyesebb változatát azonosították.

Naftali Bennett miniszterelnök pénteken sajtóértekezletet tartott, melyen ismertette az új intézkedéseket. Egyiptom és Marokkó kivételével az összes afrikai országot a tiltott országok közé sorolták, ahonnan csakis az izraeli állampolgárok térhetnek vissza, mások nem utazhatnak be, és ismét megnyitják a karanténszállodákat a veszélyesnek minősülő helyekről érkezők ellenőrzésére. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a pénteken bejelentett, első regisztrált európai esetben az érintett beteg Törökországon keresztül pont Egyiptomba utazott, és más afrikai országgal nem volt kapcsolata.

Riasztó ponthoz értünk, új helyzetbe kerültünk,

mondta Bennett. „A Dél-Afrikából érkezett vírusváltozat nagyon aggasztó. Ez a vírusváltozat száguld, és már meg is érkezett az országba. Egy esetet bizonyosan találtak, és három másikat vizsgálnak, de feltételezzük, hogy több is van” – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Az viszont jó hír, hogy Izrael korán felébredt, elsőként a világon. Minden rendszerünk felkészült, de lépéseinknek bizonyos gazdasági ára lesz. Készen állunk a hátrányosan érintettek megsegítésére, felkészültünk minden forgatókönyvre, beleértve a megszorításokat is,

tette hozzá Naftali Bennett.

A rádió jelentése szerint Izraelben az elmúlt hetekben a különböző minisztériumok összehangolásával olyan vészhelyzeti gyakorlatot hajtottak végre, melyben kidolgozták egy elképzelt „omega” nevű vírusváltozat megjelenésekor bevezetendő intézkedéseket, és a jelenlegi helyzetben felhasználják ennek a gyakorlatnak a tanulságait.

Első lépésként minden afrikai országból az utóbbi napokban visszatért izraeli állampolgárt (Marokkó és Egyiptom kivételével) berendelnek azonnali PCR-tesztre, és negatív eredményének kézhez vételéig házi karanténban kell tartózkodniuk. 10 millió, az új vírustörzs azonosítására szolgáló különleges PCR-készletet vásárolnak, és megkezdik a szennyvíz mintáinak vizsgálatát az új változat okozta esetleges tünetmentes megbetegedések kimutatására.

Emellett száz óvodában kísérleti jelleggel levegőszűrőket szerelnek fel, és szombat este ismét összeül majd a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet, hogy esetleges további korlátozásokról döntsenek.

Kapcsolódó
Kemenesi Gábor szerint egyelőre nem tudjuk, mire képes az afrikai szupermutáns
Extrém sok változást mutat a koronavírus Dél-Afrikában felbukkant változata, ám a virológus szerint laikusként korai aggódni miatta.

Csütörtökön 528 új vírushordozót azonosítottak mintegy 80 000 teszt elvégzésével Izraelben. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 0,69 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A súlyos betegek száma csütörtökön 120 volt, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 341 541 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok.

Izraelben tavaly december vége óta 6 299 237 tizenkét évesnél idősebb személyt oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,74 százaléka.

Augusztusban a védettség növelésére, a delta hullám megfékezésére újabb, harmadik oltási kampányt indítottak azok számára, akik legalább öt hónappal korábban megkapták már a második oltást. A kampány nyomán eddig 4 066 789-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,72 százalékát jelenti.

Jelenleg Izraelben 7167 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 166-an vannak közülük kórházban. A SARS-CoV-2-koronavírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 8182-en, az utóbbi 7 napban 12-en haltak meg Izraelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik