Nagyvilág koronavírus

Európában is felbukkant a koronavírus legújabb variánsa

Belgiumban is azonosították a koronavírus B.1.1.529 nevű variánsát, amelyet nemrég Botswanában, illetve Dél-Afrikában fedeztek fel – írja a Guardian. Az érintett személy egy fiatal nő, aki nem volt beoltva, és akinél enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeztek tizenegy nappal azután, hogy Törökországon keresztül Egyiptomba utazott. A beteg Dél-Afrikában nem járt, és a kontinens más, déli országaival sem volt kapcsolatban. A Guardian cikke szerint a családtagjai közül senkinél nem jelentkeztek tünetek.

A dél-afrikai hatóságok csütörtökön számoltak be arról, hogy az új variáns aggodalomra ad okot, mert több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a variáns könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés. A vizsgálatok szerint a B.1.1.529 gyorsan terjed a legnagyobb népsűrűségű Gauteng tartományban: a tudósok szerint az új fertőzések akár 90 százalékát okozhatja ez a variáns, és egyelőre nem tudni, hogy mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák az új variáns ellen.

A fejlemények miatt a brit kormány péntektől hat afrikai országból felfüggesztette a repülőjáratokat, az átmeneti intézkedés Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit – az egykori Szváziföldet – és Zimbabwét érinti. Ezzel együtt az Európai Bizottság a tagállamokkal szoros együttműködésben javasolni fogja a vészfék mechanizmus aktiválását a dél-afrikai régióból induló légi közlekedés leállítására. Izrael szinte a teljes afrikai kontinensre kiterjesztette a beutazási korlátozást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik