Nagyvilág

Észak-Koreában kivégzőosztag elé állítanak egy csempészt a Squid Game miatt

Simon Shin / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Simon Shin / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Egy diák pedig, aki a vásárlója volt, életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.

Az ázsiai diktatúra enyhén szólva nincs túl jó véleménnyel a Netflix történetének legnépszerűbb saját gyártású sorozatáról, a dél-koreai Squid Game-ről. A rezsim hivatalos álláspontja szerint a műsor rávilágít a dél-koreai kapitalista társadalom fenevadjellegére, ahol a lakosságot egy szélsőséges versenyben semmisítik meg, így nem csoda, hogy szigorúan büntetik azokat, akiknél megtalálják az alkotást valamilyen formátumban.

A Business Insider arról ír a Szabad Ázsia Rádió észak-koreai híreket feldolgozó beszámolója alapján, hogy a bíróság kivégzőosztag általi halálra ítélt egy férfit, aki a disztópikus drámát becsempészte és árulta is Észak-Koreában, míg egy középiskolás, aki egy olyan pendrive-ot vásárolt, amely tartalmazta a sorozatot, életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

További hat középiskolást, akikről kiderült, hogy nézték a sorozatot, szintén öt év kényszermunkára ítéltek. Az ügy miatt az iskolai felügyelőiket megbüntették, a tanáraikat és az intézmény adminisztrátorait pedig kirúgták, és lehet, hogy a lakóhelyüktől távoli bányákba száműzik őket dolgozni – jelentette a Szabad Ázsia.

A dél-koreai sorozat 456 eladósodott ember történetét meséli el, akik annyi milliárdérd vívnak szó szerint élet-halál harcot egy világtól elzárt játék keretei között, ahányan vannak.

Az egész a múlt héten kezdődött, amikor egy középiskolás diák titokban vásárolt egy pendrive-ot, amelyen a Squid Game című dél-koreai dráma volt, és az egyik legjobb barátjával együtt megnézte az osztályban

– mondta a Szabad Ázsia koreai szolgálatának egy Észak-Hamgjong tartomány bűnüldöző szerveinek a tevékenységére rálátó forrás, majd azzal folytatta a történetet, hogy a sorozatot beszerző diák barátja szólt a dologról több másik tanulónak is, akiket érdekelt az alkotás, ezért megosztották velük a pendrive-ot.  A kormányzati cenzorok végül egy fülest követően kapták el őket.

Az egyik diák a gazdag szüleinek köszönhetően megúszta a dolgot, akik 3000 dollár – közel egymillió forintnak megfelelő – kenőpénzt fizettek – számolt be a hírügynökség.

Ez az első alkalom, hogy az észak-koreai kormány kiskorúakat büntet egy olyan törvény alapján, amely a kapitalista országokból, például Dél-Koreából és az Egyesült Államokból származó média terjesztését, nézését vagy tartását bünteti – írja a Szabad Ázsia, a forrásuk pedig úgy fogalmazott, hogy „a kormány nagyon komolyan veszi ezt az esetet, mondván, hogy a diákok oktatását elhanyagolták”.

(A kiemelt képen egy sorozatból ismert óriásbaba látható a szöuli Olimpiai Parkban.)

Észak-Korea szerint a Squid Game rávilágít a dél-koreai társadalom fenevadjellegére
Szerintük Dél-Korea az, ahol az erősek kizsákmányolják a gyengéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik