Nagyvilág

Olaszországban telepedhet le „az afgán lány”

songchangbing / Imaginechina / AFP
songchangbing / Imaginechina / AFP

Olaszország befogadta „az afgán lány” néven elhíresült Sarbat Gulátírja a Reuters az olasz miniszterelnök, Mario Draghi hivatalának közleménye alapján. Az olasz kormány azt követően lépett közbe, hogy Gula segítséget kért ahhoz, hogy elhagyhassa Afganisztánt, miután a tálibok augusztusban átvették a hatalmat. Hozzátették, Olaszország Gula kívül más afgán állampolgárokat is befogadott.

A National Geographic fotósa, Steve McCurry 1984-ben fotózta le az akkor 12 éves Gulát egy menekülttáborban az afgán-pakisztáni határon. Gula családja 1979-ben menekült Pakisztánba több ezer más afgán családdal együtt, amikor a szovjet csapatok megszállták Afganisztánt.

Haroon Sabawoon / ANADOLU AGENCY / AFP Sarbat Gula 2016-ban 

McCurry nem tudta a lány nevét, és hiába utazott vissza többször is a területre, nem sikerült a nyomára bukkanni, mígnem 2002-ben megtalálta, és újra képet készíthetett róla, a férje engedélyével.

2015-ben aztán a pakisztáni kormány elkezdte felkutatni azokat az afgán menekülteket, akik állítólag hamis papírokat használva szereztek pakisztáni állampolgárságot, és ekkor előkerült Gula neve is. McCurry közbenjárása ellenére 2016-ban a négy évvel korábban megözvegyült nőt Afganisztánba deportálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik