Nagyvilág

Brüsszel nemet mondott Orbán Viktor kérésére

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Az Európai Bizottság alelnöke jelezte, nem állítható le kötelezettségszegési eljárás.

Az Euronews szerint udvariasan, de gyorsan és határozottan nemet mondott Brüsszel Orbán Viktor kérésére, hogy függesszék fel a kötelezettségszegési eljárásokat, mert azok „aláássák a tagállamok területi és nemzeti integritását, valamint polgárai biztonságának védelmét célzó intézkedéseit”. A magyar kormányfő hétfőn levelet írt erről Ursula von der Leyen elnöknek, kérését pedig támogatta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

Az Európai Bizottság alelnöke elutasította a kérést, egy strasbourgi sajtótájékoztatón azt mondta, az eljárásoknak szigorú szabályai vannak, azokat nem lehet politikai alapon megszüntetni.

Nincs politikai mozgástér a kötelezettségszegési eljárásokban. Szigorúan meghatározott, könyv szerinti folyamatokról van szó. Az ilyen eljárás lezárására az egyetlen lehetőség az, ha annak az alapját jelentő ügy megoldódik. Politikai okokból, vagy levelekkel nem lehet leállítani egy kötelezettségszegési eljárást

– tette hozzá Margaritisz Szkínász.

Orbán Viktor kedden a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján is megismételte a levelében írtakat, bírálta Brüsszelt és jelezte, soha nem volt még az Európai Unió ilyen migrációs nyomás alatt.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Soha nem látott migrációs nyomás alatt áll az Európai Unió
Három oldalról éri migrációs nyomás Európát - hangzott el a V4 csúcson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik