Nagyvilág koronavírus

BioNTech-alapító: hat hónap után erősen csökken az oltással szerzett védettség, de a súlyos betegségtől kilenc hónapig véd a vakcina

Arne Dedert / Pool/Getty Images
Arne Dedert / Pool/Getty Images
A harmadik oltás fontosságáról beszélt a Pfizerrel közösen vakcinát fejlesztő német vállalat alapítója.

A harmadik oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét, mondta a BioNTech német vállalat egyik alapítója egy vasárnapi interjúban. Ugur Sahin azután nyilatkozott a Bild am Sonntag című lapnak, hogy Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése, írja az MTI.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél hússzor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik. A harmadik dózis „nagyon jól védi a beoltottat a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét” – mondta a BioNTech vezetője.

Hozzátette, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak:

  • az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed.
  • Ugyanakkor a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina. Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében.

Sahin kiemelte: valóban elbizonytalanítják az embereket az olyan kijelentések, hogy a Covid-19 miatt kórházba kerülő hatvan éven felüliek 45 százaléka oltott. Azonban figyelembe kell venni, hogy ebben a korcsoportban eleve nagyon magas az átoltottság.

Kiemelt képünkön Ugur Sahin Angela Merkel német kancellárral a BioNTech marburgi üzemében 2021 augusztusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik