Nagyvilág koronavírus

Ukrajna maga mögött hagyta a járvány csúcsát

Sergei SUPINSKY / AFP
Sergei SUPINSKY / AFP

Ukrajnában az elmúlt két hétben fokozatosan csökken a koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány az országban túljutott a tetőpontján – jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken egy tévéműsorban, miközben a járvány kezdete óta elhunytak száma meghaladta a nyolcvanezret.

Az elmúlt 11 hét során először, a legutóbbi két hét alatt folyamatosan tapasztalható az esetszám, valamint a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának csökkenése. Ez azt jelzi, hogy már túljutottunk a csúcson, és előre láthatóan tovább folytatódik a csökkenés

– fogalmazott a tárcavezető. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy egyes európai országokban ismét gyorsult a járvány terjedése, vagyis nagy a veszélye annak, hogy Ukrajnában is jöhet egy újabb hullám, amely a mostanit követően rögtön beindul.

Ljasko elmondta, hogy eddig a felnőtt ukrán lakosságnak a negyven százaléka vette fel a védőoltás legalább egy adagját. A harmadik, erősítő oltások beadása szavai szerint akkor kezdődhet az országban, ha már az ukránok hatvan százaléka megkapta legalább az első dózist a védőoltásból.

Közölte, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak számára 130-190 oxigénállomást készülnek megvásárolni. Az egészségügyi tárca erről már egyeztetett a pénzügyminisztériummal, a kormány várhatóan a soron következő ülésén döntést hoz erről – mondta.

Koronavírus

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 20 050-nel 3 304 058-ra, az elhunytaké 725-tel 80 231-re nőtt, az aktív betegeké viszont ezúttal csökkent, csaknem háromezerrel 497 306-ra. Az elmúlt napon 3637 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 9 448 782-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 208 408-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 294 320 embert oltottak be az országban.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik