Nagyvilág koronavírus

Hivatalosan még mindig nincs jelen a koronavírus Észak-Koreában, pedig legalább százezren vannak karanténban

narvikk / Getty Images
narvikk / Getty Images
Az állam által létrehozott intézményekben a járvány indulása óta legalább 185 ezren fordultak meg, minimum 104 ezren pedig november elején is ott voltak.

A Koreai-félszigeten közel hetven éve fennálló diktatúra az elmúlt több mint másfél évben egyetlen pozitív koronavírus-tesztről sem számolt be, az ország ügyeivel kapcsolatban mindig jól értesült DailyNK magas rangú forrása azonban teljesen másként látja a helyzetet.

Az oldal csütörtökön megjelent híre szerint mostanáig az ország hét százaléka, azaz 185 ezer ember már biztosan járt az állam által létrehozott karanténintézményekben,

közülük 104 ezren pedig november elején is ott harcoltak a magas lázzal, légzési nehézségekkel, illetve a Covid-19 többi tünetével.

Az intézmények az ország számos pontján működnek, az ottani állapotokról, illetve a létszámról pedig hetente adnak le jelentést a járvánnyal való harcot összefogó csoportnak, ami közvetlenül Kim Dzsongunnak, illetve a legfelső kör tagjainak számol be.

A karanténba zártak 185 ezres összlétszámát a DailyNK egy szuperoptimista becsléssel számolta ki: egyszerűen csak összeadta a most kiszivárgott 104 ezres, illetve a tavaly november elején megszerzett 81 ezres adatot.

A valós adat ennél tehát nyilvánvalóan jóval magasabb, hiszen a katonákat, illetve a magas rangú személyeket külön telepekre szállítják, az év közben elzárt emberek száma pedig szintén nem ismert.

Észak-Koreában a cikk szerint 37,5 fokos testhőmérséklet felett, illetve köhögés és légzési problémák megjelenése esetén írják elő az otthoni karantént, aminek hossza mindössze hét nap. Ha ez idő alatt semmiféle változás sincs a gyanús esetek állapotában, akkor a hatóságok beszállítják őket a már említett helyekre, a családnak pedig egy dokumentumot adnak át, amit azok eljuttatnak a páciens munkahelyére.

A tavalyi év végén a karantén egyszerű megvesztegetéssel még elkerülhető volt, a januári Nyolcadik Pártkongresszus után a helyzet azonban megváltozott, így a betegek elszállítása rangtól függetlenül kötelezővé vált – írja az oldal, ami az állapotokra is kitér:

az elégtelen egészségügyi ellátást adó gyűjtőintézményekbe érkezők mindössze egy vékony, sokszor tetves takarót kapnak, ami a fűtési rendszer hiánya, illetve az élősködők miatt nyilvánvalóan semmit sem ér.

Az emberek ezért a családok által beküldött, vagy az orvosoktól közvetlenül megvásárolt darabokat használják. A tél érkezésével ez is kevés lesz, a helyzeten pedig a mindössze napi kétszeri étkezés – ez jórészt kukoricás rizst, illetve sós káposztalevest jelent – sem segít, főleg, hogy a rizs sokszor csak félig főtt, a leves pedig hideg.

A páciensek a családtagok által természetesen nem látogathatók, de ha azok pénzt küldenek nekik, akkor jobb ételhez is juthatnak.

Az északi vezetés hivatalos tájékoztatása szerint az országban október 29. és november 4. közt százkilenc tesztet végeztek el olyan embereken, akik

influenzaszerű megbetegedéssel, vagy akut légzőrendszeri fertőzéssel

küzdöttek, a Covid-pozitív esetek száma azonban továbbra is nulla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik