Nagyvilág koronavírus

Magyarország mellett az olaszok is orvosokat küldenek Szlovéniába

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón újságírói kérdésre közölte: Magyarország tíz orvost küld Szlovéniába, hogy segítsenek az ottani járványhelyzet kezelésében.

Az MTI nem sokkal később arról számolt be, hogy Olaszország harminc katonai orvossal és nővérrel segíti Szlovéniát, minderről Matej Tonin szlovén védelmi miniszter tett bejelentést Twitter-oldalán csütörtökön, miután egy nappal korábban Rómában találkozott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel.

A szlovén minisztérium közleménye szerint Guerini örömmel tett eleget szlovén kollégája kérésének. Mint mondta, megérti a szlovéniai helyzetet, mivel Olaszországnak volt már hasonló tapasztalata.

Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló orvosok és nővérek csatlakoznak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik a hét elején kezdték meg a kórházak segítését – írták.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter még a múlt héten rendelte el a teljes egészségügyi szféra mozgósítását. Az egészségügyi tárca felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosegyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve részvételüket a járványellenes küzdelemben. Az ellátásba a vöröskereszt, valamint a hadseregben szolgáló orvosok és nővérek is bekapcsolódtak. Poklukar akkor elmondta: több országgal is folynak tárgyalások a segítségnyújtásról, de még egyiket sem zárták le.

Csütörtökre 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 24 beteg halt meg, ez január óta a legmagasabb napi adat. Kórházban 1104 beteget ápolnak, közülük 253-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 215 063-an kaptak védőoltást, közülük 1 134 697-en már a második adagot is felvették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik