Nagyvilág

Lukasenka: Belarusz próbálja kitoloncolni a migránsokat

Nikolay Petrov / MTI / AP / BelTA
Nikolay Petrov / MTI / AP / BelTA
Csak nem sikerül. Az elnök nem akar konfliktust a lengyelekkel.

A fehérorosz elnök hétfőn bejelentette, azon dolgoznak, hogy megpróbálják hazatoloncolni a fehérorosz-lengyel határon rekedt, főként közel-keleti menekülteket – írja az MTI.

Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni

– mondta Aljakszandr Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett. Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság „konfliktussá” fajuljon.

Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros számunkra

–  hangoztatta.

Brüsszel azzal vádolja a fehérorosz elnököt, hogy a migránsok határra szállításával a rezsimje ellen elrendelt nyugati szankciókért vág vissza. Aljakszandr Lukasenka mostani, békülékenyebb szavai előtt derült ki, hogy az EU újabb, célzott szankciókról dönt.

Az uniós tagországok külügyminiszterei azokat a fehérorosz tisztviselőket büntetik, akik felelősek a határon kialakult migrációs válságért. Ezt az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte a brüsszeli ülés előtt.

Josep Borrell közölte: az EU kiszélesíti a Fehéroroszországgal szembeni intézkedések keretét, hogy szankcionálhatóak legyenek azok (köztük légitársaságok, utazási irodák és képviselőik), akik felelősek a migránsok utaztatásáért.

A helyzet elfogadhatatlan, a migrációs beáramlást ellenőrzés alatt kell tartani, le kell állítani a migránsokat szállító repülőjáratokat, és fenntartható megoldást kell találni a kialakuló humanitárius válságra, tette hozzá az uniós főképviselő.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta illegális bevándorlók ezrei érkeznek Fehéroroszország irányából. A fehérorosz oldalon migránsok ezrei vertek tábort az erdőségekben, miközben a hőmérséklet a fagypont körüli értékre csökkent.

Az utóbbi napokban ismét megpróbáltak áttörni a határkerítésen, hogy illegálisan uniós területre juthassanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik