Nagyvilág

Márki-Zay Péter: Magyarország érdeke, hogy ne az EU és NATO árulói legyünk

Ujhelyi István dr. / Facebook
Ujhelyi István dr. / Facebook
A kormányfőjelölt kevésbé fogalmazott karcosan, annál inkább lojálisan. Már Manfred Weberrel is találkozott, aki anno az Orbán-kormány plakátjain is virított.

Az uniós bemutatkozó látogatáson Brüsszelben tartózkodó ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter a szerdai napon már tartott egy beszélgetést egy étteremben, ahol lefasisztázta Orbán Viktor kormányát. Késő délután kiadott egy nagyobb közleményt is, amiben voltaképp hűséget esküdött az Európai Uniónak. Márki-Zay így fogalmazott a kommüniké szerint:

Hűséges tagjai leszünk az Európai Uniónak és a NATO-nak, nem árulói. Ennek érdekében felszámoljuk a korrupciót, csatlakozunk az eurózónához és kiutasítjuk a Fidesz által betelepített bűnöző migránsokat.

Azt is hozzátette, az uniós forrásokat a magyar nemzet jólétének biztosítására és nem az Orbán-család gazdagodására kell fordítani. A kormányfőjelölt szerint az az érdeke az országnak, hogy „a nyugat-európai keresztény kultúrához tartozzon” és hűséges tagok legyünk csak úgy, mint a NATO-nak, „és ne árulói”.

Ezen a ponton tett egy kupac ígéretet, miszerint szembenéz az új kormány a bűnözéssel, felszámolja a korrupciót, csatlakozik az Európai Ügyészséghez, fejlesztik a gazdaságot, rendezik a szegények helyzetét, bevezetik az eurót, és „kiutasítjuk a Fidesz által betelepített bűnöző migránsokat”.

Márki-Zay bírálatából azért az EU-nak is kijutott, bár csak leheletfinoman. Szerinte körültekintőbben kéne folyósítani az uniós forrásokat, „ezeket a pénzeket ugyanis a magyar állampolgárok jólétének biztosítására, nem pedig az Orbán-család és a fideszes bűnözők gazdagodására kell fordítani”. Ezen felül az ellenzék szeretné szerinte, ha

Magyarország megfelelne a jogállamiság kritériumainak és leginkább megfelelne annak, hogy a rezsim nem lopja el az európai adófizetők pénzét.

Márki-Zay a közlemény szerint tárgyalt az Európai Néppártot vezető Manfred Weberrel (valójában Donald Tusk a párt elnöke, Weber az Európai Parlament néppárti frakciójának vezére). Egyetértettek abban, hogy újra kell építeni a demokráciát Magyarországon, de beszéltek migrációról, adókról és civil szervezetekről is. A közlemény végül megemlíti, hogy Márki-Zay két nap alatt húsz találkozót bonyolít le a belga/uniós fővárosban, hat európai biztossal és négy pártcsalád vezetőjével is leül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik