Nagyvilág

Lukasenko: Európa saját maffiahálózatot hozott létre a migránsok beutaztatására

Valeriy Sharifulin / POOL / Sputnik / AFP
Valeriy Sharifulin / POOL / Sputnik / AFP

Számos vezető nyugat-európai politikus beszélt arról az utóbbi időben, hogy az Európai Unió keleti határán kialakult migrációs krízisért Alekszandr Lukasenko autoriter rezsimje a felelős, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatásával irányít közel-keleti és észak-afrikai migránsokat az Európai Unió keleti határához azzal a szándékkal, hogy destabilizálják régiót. Az MTI a sokoldalú tájékoztatás jegyében kedd délután két különálló hírben az orosz állami hírügynökségre támaszkodva ismertette a fehérorosz és orosz kormány legfrissebb álláspontját is.

Szergej Lavrov, Putyin külügyminisztere eszerint arról beszélt, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzetért a Nyugatot terheli a felelősség. Az orosz külügyminisztert idézve azt írják: a nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat káoszt okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak.

Lavrov hozzátette: amikor Törökország felől jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Ennek analógiájára az orosz külügyminiszter azt kérdezte az MTI szerint:

miért ne lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni?

Szerinte a migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Fehéroroszországban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.

Alekszandr Lukasenko kedden szintén az MTI szerint egy interjúban arról beszélt, hogy az EU-ban működő maffiahálózatok szervezik a bevándorlók szállítását. A fehérorosz elnök szerint a Lengyelországban elfogott embercsempészek között nem voltak fehéroroszok, csak két orosz állampolgár. Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek, és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

Saját maffiaszervezetet hoztak létre, amely az átutaztatást biztosítja.

– jelentette ki a Lukasenko, aki szerint a migránsokat már várják Németországban és Franciaországban.

Az AP szerint az EU kedden a történtekre reagálva erősített a Fehéroroszországgal szembeni szankciókon, ami elsősorban a fehérorosz tisztségviselőkre vonatkozó vízumszabályok szigorításában ölt formát. A lépés fehérorosz kormányzati tisztviselőket, képviselőket, diplomatákat és a legfelsőbb bírósági képviselőit sújtja. Korábban több európai tisztségviselő annak a véleményének adott hangot, hogy Lukasenko azért befolyásolja a migrációs folyamatokat az EU keleti határán, mert a legtöbb uniós tagállam szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben, miután Lukasenko tavaly augusztusban látványosan elcsalta a választásokat, az emiatt szerveződő tüntetéseket erővel elfojtotta, és több ellenzéki szereplő ellen büntetőeljárást kezdeményezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik