Nagyvilág koronavírus

Hétfőn megnyitja határait az USA a két oltással rendelkező külföldiek előtt

Frederic J. BROWN / AFP
Frederic J. BROWN / AFP
Húsz hónapja tartó beutazási tilalomnak vetnek véget, amelyet még Donald Trump rendelt el a koronavírus-járvány miatt.

Hétfőn megnyitja határait az USA a két oltással rendelkező külföldek előtt, az intézkedés több mint harminc ország, köztük az Európai Unió tagállamainak lakosait érinti – írja a BBC. A nyitásnak köszönhetően a légitársaságok az utasok özönére számítanak, és a déli határon felsorakoztak a bejutni szándékozó közép-amerikai menedékkérők is.

A koronavírus terjedésének fékezése érdekében 2020 év elején az USA elsőként a Kínából érkező előtt zárták le az országhatárait, majd a korlátozásokat más országokra is kiterjesztették. A szabályokkal a legtöbb olyan nem amerikai állampolgár belépését megtiltották, aki korábban az Egyesült Királyságban illetve számos más európai országban, valamint Kínában, Indiában, Dél-Afrikában, Iránban és Brazíliában tartózkodott.

A hétfőn életbe lépő új szabályok értelmében a külföldi beutazóknak repülés előtt igazolniuk kell a védőoltásaik meglétét, illetve a beutazást követő három napon belül negatív koronavírus-teszteredményt kell bemutatniuk, elérhetőségüket továbbá közölniük kell a hatóságokkal, karantént azonban nem írnak elő számukra.

Az Egyesült Államok szárazföldi határai – a kanadai és mexikói határ – szintén újra megnyílnak a teljesen beoltottak előtt. Ennek reményében migránsok ezrei is megérkeztek mexikói határra, hogy éljenek az új szabályozás adta lehetőséggel. A Migrant Alliance Group nevű mexikói székhelyű jogvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy egyes közösségekben hamis információk terjednek az új szabályokról – sok menedékkérő azt hiszi, hogy most kedvezőbb bánásmódban részesülnek a határőröktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik