Nagyvilág

Hszi Csinping pártfőtitkár újraírja Kína történetét

Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP
Xie Huanchi / XINHUA / Xinhua via AFP
Érkezik a Kínai Kommunista Párt történetének új hivatalos összefoglalója

Hszi-Csinping kínai elnököt, a kommunista párt főtitkárát állítja be meghatározó szereplőként a párt történetének új hivatalos összefoglalója – írta a New York Times hétfői hírösszefoglalójában. A dokumentum a jelenlegi elnököt Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping társává emeli, s teszi ezt a főtitkár várható újraválasztása előtt, amely a jövő év végi pártkongresszuson esedékes.

A párttörténeti összegzés a lap szerint egy intenzív indoktrinációs kampány középpontjába kerül – az iskolákban, a filmekben és a televíziós műsorokban, valamint a cenzúratörvények révén.

Ez a gesztus évtizedekre hatással lehet majd Kína politikájára és társadalmi folyamataira – állítják. Az 531 oldalas párttörténet munka olyan narratívát épít fel, amely szerint Mao úgy vezette az országot, hogy keményen fellépett az elnyomás ellen, Teng Hsziao-ping a jólétet hozta el Kína számára, Hszi-Csinping, a jelenlegi elnök-pártfőtitkár pedig a nemzet erejének új korszakát hozta el. A könyvnek mintegy negyede a jelenlegi vezető kilencéves uralmát dolgozza fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik