Nagyvilág

Vádat emeltek egy, a novemberi választáson induló elnökjelölt ellen, mert megrohamozott egy LMBT-központot Szófiában

Vaszil Donev / EPA / MTI
Vaszil Donev / EPA / MTI

Vádat emeltek Bojan Raszate bolgár nacionalista jobboldali elnökjelölt ellen egy szófiai LMBT-közösségi központ elleni támadás miatt, garázdaság és testi sértés gyanújával – közölte az MTI szerint a bolgár ügyészség.

Raszatét, aki az LMBT-közösséget élesen támadó nézeteiről ismert, 72 órára előállították, miután feloldották elnökjelöltként élvezett jogi mentességét.

Bulgáriában november 14-én tartanak elnökválasztást.

A vádhatóság szerint a politikus nem ismerte el bűnösségét és tanúvallomást sem tett az ügyben.

Egy Raszate által vezetett tízfős csoport szombat este megrohamozta a Rainbow Hub nevű közösségi központot, amikor ott rendezvényt tartottak a transzneműek számára. A támadók arcon ütöttek egy alkalmazottat, s bódékat és asztalokat borítottak fel – közölte a központot üzemeltető Bilitis Alapítvány.

Az elkövetett bűncselekmények rendkívüli arcátlanságukkal és az állam demokratikus alapjai iránti tiszteletlenségükkel tűnnek ki

– írta az ügyészség.

A történteket elítélték Bulgária vezető pártjai, és tizenegy nyugati nagykövetség is. Nyugati diplomaták hétfőn szolidaritási látogatást tettek a Rainbow Hubban.

Elmarasztalása esetén akár öt év börtön is fenyegetheti a Bolgár Nemzeti Szövetség – Új Demokrácia (BNSZ-ND) pártot vezető Raszatét, akit a közrend megzavarásáért egyszer már elítéltek 2008-ban egy szófiai melegfelvonuláson tanúsított cselekményei miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik