Nagyvilág

Újra felütötte fejét a gyermekbénulás Ukrajnában

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Ihor Kuzin országos tiszti főorvos szerint nagyon alacsony az átoltottság.

Ihor Kuzin szerint sürgősen be kell oltani a gyermekeket, mert újra felütötte fejét Ukrajnában a gyermekbénulás, a veszélyes fertőzést egy 17 hónapos csecsemő kapta el. A Karpat.in.ua azt írta, az országos közegészségügyi főorvos komoly fenyegetésnek tartja, hogy sok a beoltatlan gyermek.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata szerint utasították a megyék vezetőit, hogy intézkedjenek a nem immunizált gyermekek poliomielitisz elleni beoltásáról 5 éves korig bezárólag.

Ezenkívül egész Ukrajnában megerősítik a gyermekbénulásos esetek járványügyi felügyeletét.

Ihor Kuzin hangsúlyozta, sürgősen meg kell erősíteni a többi gyermek védelmét, akik mostantól ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

A kicsik 5 éves korig legfogékonyabbak a gyermekbénulásos fertőzésre.

A főorvos szerint az október 1-jei állapotok alapján Ukrajnában csak az egyéves kor alatti gyermekek 57,9%-a védett a poliomielitisz ellen.  Kárpátalján ez a mutató csupán 49,7%. A gyermekbénulás elleni nyájimmunitás kialakításához az átoltottságnak 95%-nak kell lennie.

Korábban az amerikai Wired éppen arra figyelmeztetett, hogy a járványos gyermekbénulás a koronavírus miatti szükséghelyzet miatt újra felerősödhet a világban, rengeteg öt év alatti gyereket sodorva veszélybe. Magyarországon a gyermekbénulás elleni oltás kötelező. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint utoljára 1969-ben fordult elő ilyen megbetegedés. 

Kapcsolódó
A koronavírus miatt egy másik járvány is újra fellángolhat
Leállították a vakcinakampányokat a polióval kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik