Nagyvilág

Üzenetet küldött Ferenc pápa klímaügyben

Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP
Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP

A jövő héten ülnek össze a világ vezetői Glasgow-ban, az ENSZ klímacsúcsán, hogy újra nekirugaszkodjanak a klímaváltozás előidézte kihívások megoldásának. A COP26 elnevezésű klímacsúcs előtt, kifejezetten erre az alkalomra adott nyilatkozatot a katolikus egyházfő a BBC Radio 4 csatornájának. Ferenc pápa a Thought for the Day című műsorban a világot sújtó válságokról, köztük a koronavírus-járványról, a klímaváltozásról és a világgazdaság nehézségeiről beszélt, és arra szólította fel a világ vezetőit, hogy radikális válaszokat adjanak ezekre a súlyos kihívásokra.

Az egyházfő a „világunkért érzett közös felelősség megújítására” szólított fel, hozzátéve, hogy „mindannyian – bárkik és bárhol is legyünk – kivehetjük a részünket abból, hogy változást érjünk el az éghajlatváltozás okozta példátlan fenyegetésre adott reakcióinkban”.

A legfontosabb tanulság, amit ezekből a válságokból levonhatunk, hogy együtt kell építkeznünk, és hogy ne legyenek többé határok, korlátok vagy politikai falak, amelyek mögé elbújhatnánk

– fogalmazott a katolikus egyház vezetője.

Ferenc pápa hivatali ideje kezdete óta gyakran és előszeretettel beszél a világot sújtó válságok megoldásának szükségességéről. 2015-ben éppen az akkori COP21-es ENSZ klímacsúcs alkalmából adta ki ismert, Laudato sí kezdetű enciklikáját. Ebben a hosszú és tartalmas dokumentumban (amelyet a Szent István Társulat magyar fordításban is kiadott) a pápa olyan témákról írt, mint a vízhiány, a biológia diverzitás elvesztése, az emberi életminőség általános romlása és a világméretűvé nőtt társadalmi egyenlőtlenségek.

A hónap elején Ferenc pápa csaknem negyven vallási vezetőt hívott a világ minden részéről a Vatikánban, hogy aláírjanak egy közös felhívást, amelyben felszólítják a COP26-ot, tartsák be a globális felmelegedéssel, a karbonsemlegességgel és a szegényebb nemzetek tiszta energiára való átállásával kapcsolatos ígéreteiket. A világvallások vezetői ezért cserébe kötelezettséget vállaltak arra, hogy a híveiket megfelelően felkészítik a klímaváltozással kapcsolatos teendőikre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik